Nasi Partnerzy, nasze projekty, wybrane sukcesy, ważne informacje

Plan kontroli UODO

Plan kontroli UODO

W połowie stycznia br. na stronie UODO został opublikowany plan kontroli sektorowych na 2022 r. W związku z ograniczeniami spowodowanymi COVID-19 taki plan nie powstał w 2021 r. Kontrole w roku 2021 na pewno się odbywały, chociażby w związku z powzięciem przez Prezesa UODO informacji dotyczących nieprawidłowości w przetwarzaniu danych osobowych. Ile takich kontroli było,Więcej oPlan kontroli UODO[…]

RODO w Polsce. Kary pieniężne PUODO do dnia 27.09.2021 r.

RODO w Polsce. Kary pieniężne PUODO do dnia 27.09.2021 r.

RODO w Polsce. Kary pieniężne decyzją PUODO, do dnia 27.09.2021 r. Prezes UODO poinformował i podał do publicznej wiadomości treści większości decyzji, w tym te nakładające kary. 29 nałożonych kar administracyjnych na kwotę prawie 7 mln zł. Wśród ukaranych podmiotów: znalazło się 5 publicznych, jedna wspólnota mieszkaniowa, a także związek sportowy. UWAGA! Główny Geodeta KrajowyWięcej oRODO w Polsce. Kary pieniężne PUODO do dnia 27.09.2021 r.[…]

RODO w Polsce. Stan na 2021 rok

RODO w Polsce. Stan na 2021 rok

Sytuacja RODO w Polsce. Stan na 2021 rok Koniec roku sprzyja podsumowaniom. Otrzymaliśmy również informacje od Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (PUODO) na temat ochrony danych osobowych w Polsce od momentu wdrożenia. Pragniemy się nimi podzielić i zapraszamy do lektury. Zestawienie decyzji PUODO Czytając wydane raporty sprawozdawcze Prezesa UODO z lat 2018-2021 nasuwają się konkretneWięcej oRODO w Polsce. Stan na 2021 rok[…]

II spotkanie w Urzędzie Marszałkowskim, 2.12.2021 r. godz. 10:00

II spotkanie w Urzędzie Marszałkowskim, 2.12.2021 r. godz. 10:00

Szanowni Państwo, na ostatnim spotkaniu oglądało nas jednocześnie prawie 400 samorządowców. Tutaj można zobaczyć materiał W związku z bardzo dużym zainteresowaniem i zbliżającym się terminem wdrożenia prawa związanego z ochroną osób zgłaszających naruszenia (ustawa o sygnalistach) organizujemy drugie, bezpłatne spotkanie, pt. Ochrona sygnalistów w świetle przepisów europejskich i krajowych. W programie, kontynuacja poprzedniego wystąpienia, aWięcej oII spotkanie w Urzędzie Marszałkowskim, 2.12.2021 r. godz. 10:00[…]

RODO, spis powszechny 2021, GUS

RODO, spis powszechny 2021, GUS

Wyciekły dane osobowe w GUS Niestety, zawsze trzeba być uważnym i zwracać szczególną uwagę przy korespondencji. Pracowniczka Głównego Urzędu Statystycznego  odpowiadając na mail, by usprawnić odpowiedziała hurtowo na wiele podobnych zapytań. Zamiast do ukrytej wiadomości, uwidoczniła pozostałych adresatów jako do wiadomości. W efekcie obywatel otrzymał listę ponad 500 prywatnych maili innych osób. Następnie wykonała próbyWięcej oRODO, spis powszechny 2021, GUS[…]

Monitoring w placówkach medycznych

Monitoring w placówkach medycznych

Jakość w opiece zdrowotnej i bezpieczeństwie pacjenta Trwają właśnie konsultacje publiczne nad projektem ustawy o jakości w opiece zdrowotnej i bezpieczeństwie pacjenta. Obecnie zagadnienia jakości w służbie zdrowia regulowane są w wielu aktach prawnych. Celem projektu ustawy jest wdrożenie kompleksowych rozwiązań w zakresie jakości usług medycznych. Projekt ustawy reguluje : 1) autoryzację podmiotów wykonujących działalnośćWięcej oMonitoring w placówkach medycznych[…]

Spotkania online a przetwarzanie danych osobowych przez pracodawcę

Spotkania online a przetwarzanie danych osobowych przez pracodawcę

W oparciu o jakie przesłanki wymienione w art. 6 RODO administrator może przetwarzać dane osobowe uczestników spotkań on-line? Jak długo administrator może przetwarzać dane osobowe uczestników? Co z nagraniami z takich spotkań? W trakcie spotkań on-line przetwarza się dane osobowe w postaci imienia i nazwiska, zajmowanego stanowiska, firmy oraz wizerunku i głosu uczestników. Przesłanką, któraWięcej oSpotkania online a przetwarzanie danych osobowych przez pracodawcę[…]

Ochrona sygnalisty a ochrona prywatności i danych osobowych oraz bezpieczeństwo sieci i systemów informatycznych

Ochrona sygnalisty a ochrona prywatności i danych osobowych oraz bezpieczeństwo sieci i systemów informatycznych

Poszanowanie prywatności i ochrona danych osobowych – to podstawowe prawa w art. 7 i 8 Karty praw podstawowych UE. Są to dziedziny, w których sygnaliści mogą pomóc w ujawnianiu naruszeń, mogących szkodzić interesowi publicznemu. Sygnaliści mogą również pomóc w ujawnianiu naruszeń dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/1148 (19) w sprawie bezpieczeństwa sieci i informacji,Więcej oOchrona sygnalisty a ochrona prywatności i danych osobowych oraz bezpieczeństwo sieci i systemów informatycznych[…]

Lista obecności pracowników zgodna z RODO

Lista obecności pracowników zgodna z RODO

Pracodawca ma obowiązek prowadzić ewidencję czasu pracy w celu prawidłowego ustalenia wynagrodzenia i innych świadczeń związanych z pracą. Niestety w obowiązujących przepisach prawa z tego zakresu, czyli ani w Kodeksie pracy ani w Rozporządzeniu w sprawie dokumentacji pracowniczej nie został określony sposób potwierdzania obecności pracownika. Zatem pracodawca zobowiązany jest te zagadnienia unormować w regulaminie pracy.Więcej oLista obecności pracowników zgodna z RODO[…]

Dwa kodeksy z branży medycznej zatwierdzone przez prezesa UODO

Dwa kodeksy z branży medycznej zatwierdzone przez prezesa UODO

“Kodeks postępowania dotyczący ochrony danych osobowych przetwarzanych w małych placówka medycznych” opracowany przez Federację Związków Pracodawców Ochrony Zdrowia “Porozumienie Zielonogórskie” oraz “Kodeks postępowania dla sektora ochrony zdrowia” opracowany przez Polską Federację Szpitali zostały zaakceptowane przez Prezesa UODO. W obu kodeksach należy poprawić jeszcze kwestie monitorowania podmiotów publicznych, ale jest się już z czego cieszyć. CzekaliśmyWięcej oDwa kodeksy z branży medycznej zatwierdzone przez prezesa UODO[…]